Vanliga stickmetoder

Stickning är på stark frammarsh i dagens samhälle och fler och fler inser hur roligt, och trevligt det är att sätta sig med en stickning i händerna medan de tittar på tv eller lyssnar på ljudböcker. Själv brukar jag sticka framför tv:n på kvällarna och kan inte tänka mig att bara sitta och titta utan att också göra någonting. 

Räta och aviga

Vanliga stickmetoderJag tänkte jag skulle ta tillfället i akt och prata lite om lika typer av sticktekniker. Generellt kan man säga att det finns fyra typer av maskor när man talar om stickning. Det finns räta maskor, som kan stickas i främre eller bakre maskbågen. Det finns aviga maskor, som också de kan stickas i främre eller bakre maskbågen. Det finns omslag och det finns ökningar eller hoptagningar. 

Vid slätstickning stickas räta maskor på ena sidan av arbetet, medan aviga maskor stickas på den andra. Det ger plagget, eller vad det nu är du stickar, en slät utsida och en ”randig” insida. Detta utseende är vad man normalt förknippar med vanliga, stickade plagg. Skulle du istället välja att bara sticka räta, eller aviga, på båda sidorna så får stickningen en ojämn, randig struktur. 

Omslag och hoptagningar

När du lärt dig behärska räta och aviga är det dags att utöka repetoaren lite med andra maskor för att bilda mönster. Ett omslag är precis vad det låter som, du slår tråden kring den högra stickan en gång innan du stickar vidare. När du sedan kommer tillbaka till omslaget från andra hållet stickar du det som en vanliga maska. Det gör att det blir ett hål i stickningen. Dessa kan användas som ökningar, eftersom maskantalet ökar, eller som hålmönster om du kombinerar dem med hoptagningar. 

Hoptagningar är ett helt kapitel för sig. De kan göras på alla upptänkliga sätt, men de vanligaste är hoptagningar som lutar åt höger, åt vänster eller som är centrerade. För att få en hoptagning att luta åt höger behöver du bara sticka ihop två maskor i främre maskbågen. För att få dem att luta åt vänster måste du först lyfta två maskor som om du skulle sticka dem, sedan sätta tillbaka dem på vänster sticka och, först därefter, sticka ihop dem i bakre maskbågen. För en centrerad minskning lyfter du en maska, stickar ihop två och drar den lyfta maskan över. Det är bara några av alla de maskor som kan användas för att skapa olika former och mönster. Men dessa är väl de som man kan kalla för de grundläggande maskorna, och därmed också de som man bör lära sig från första början.