Broderi

Historiskt sätt har broderi varit allt från att lappa ihop de stackars tygstyckena man har kvar på ett vackert sätt, med nogrannhet och precision. Täta stygn som ibland inte skall synas eller de som tvärtemot görs för att synas och ge en bild av någonting. Att brodera var ett sätt att tala om och måla en bild genom att använda olikfärgat garn istället för målarfärg. Kända broderier idag har just ofta en sann historia bakom sig, ett konstverk som speglar den tid som det tillverkades i. Visdomsord på köksväggen, en bild av textil istället för foto att hänga på väggen, snirkliga mönster som berättar från vilket område av landet man kommer eller kanske en spegling av vardagslivet som det såg ut just där och då.

broderi

Brodera på frihand eller efter bild

Att brodera helt på frihand är som att måla fritt på ett vitt papper, svårt men också väldigt kreativt. Däremot att måla efter bild eller helt enkelt ett mönster som ritats på brodyrunderlaget var ett sätt att sprida konsthantverket och sysselsättningen. Att följa och fylla i med olika färger för att se hur bilden växer fram.

Historisk sysselsättning

Från början kom broderiet av behovet att lappa, laga och sätta ihop tyg och textil på ett snyggt sätt, för att sedan växa och bli en sysselsättning för de finare familjerna som hade tiden att sitta med ett broderi och även möjligheten att införskaffa material att brodera med. I modern tid har broderiet länge varit omodernt och många är de som svurit i textilslöjden under skoltiden på de olika stygn som skulle formas i fina mönster. På senare tid har broderiet kommit tillbaka, både som opretantiös sysselsättning där huvud och hand får jobba med ett skapande som även kan hänvisas till terapiarbete för en stressad själ, men  också som en åtråvärd kulturell kunskap och hantverk.

Material

Olika material ger naturligtvis olika uttryck på broderiet och detta är en del i utvecklingen som skapar en lust och en kreativitet. Broderier kan vara stora och målande med mycket textil och broderade mönster eller små detaljerade broderier med blommor och blad som skall dekorera ett hattband. Alla broderier kräver sitt material, materialet att brodera på och det material och den tråd man väljer att brodera med.

Att börja brodera

Det bästa är att hitta en annan brodör, en passionerad person som kan visa dig och hjälpa dig att börja skapa. Mycket material och inspiration finns att hämta på bibliotek och i hantverksmagasin och självklart i ren kunskap hos personalen i en garn eller textilbutik. Ha en låg ingångsnivå, gör något som du tycker är vackert och använd bra garner och brodyrnålar så hittar du säkert en härligt kreativ hobby att förgylla din tid med.