Gör ditt eget lapptäcke

Sy ditt eget lapptäcke

Att sy ett lapptäcke är ett fantastiskt sätt att skapa ett personligt hantverk. Extra personligt blir det om du använder tyg från kasserade plagg eller tyger. Dessutom är återvinning ett viktig aspekt. Minnena förevigas i lapptäcket och kommer att finnas med under lång tid. Allt du behöver är tyg, knappnålar, symaskin (eller om du vill sy för hand), sax, mall och strykjärn.

Välja tyger

Det finns egentligen bara en tumregel för val av tyg till ditt lapptäcke – välj de tyger du gillar! Använda plagg, gamla sängkläder, stuvbitar och andra tyger kommer väl till pass när du ska välja material. Ett tips är dock att välja tyg i samma material, t ex bomull, så att kvalite’n bibehålls vid tvätt och användning. Det finns även färdigklippta lapptäckstyger att köpa i välsorterade tygbutiker, så kallad fat quarter.När du valt dina tyger, så är det bra att tvätta dem innan du börjar att sy ditt lapptäcke. På det viset undviker du att tyg krymper eller färgar av sig när du redan sytt ihop lapptäcket. Stryk gärna tyget och arrangera dem i högar efter mönster och/eller färg.

Mönster och motiv

Det finns en uppsjö av motiv och mönster för lapptäcken! Svårighetsgraden varierar, liksom kostnaden. Ett enkelt och grundläggande mönster är att klippa ut rutor i tyg med måtten 14×14 cm. I det måttet ingår sömsmån på 1 cm. För att förenkla så att alla rutor får samma mått, så kan du använda en kartongbit som mall. Arrangera tygbitarna i det mönster du vill ha. Lägg ut delarna på ett bord och se motivet växa fram. Därefter nålar du samman bitarna i remsor. Antalet bitar per remsa beror på vilket mått du valt för ditt lapptäcke.

Sy ihop lapptäcket

Nu ska du montera ihop ditt lapptäcke. Sy ihop delarna, räta mot räta, med raksöm. Vänd på remsorna och stryk sömsmånerna på varje del. Var noga med att sy alla delar kant i kant så att alla sömmar blir raka. Annars kan hela lapptäcket bli snett eller ojämt. När du är klar med remsorna, så är det dags att sy ihop dessa med varandra. Återigen ska du stryka sömsmånen på baksidan och hålla ett jämnt resultat med sömmarna.När alla lapptäcksbitar sitter ihop, så är det dags för baksidan. Till baksida kan du välja ett enfärgat tyg eller så syr du en baksida med lappar också. Ett mjukt lager med vadd mellan tygen gör täcket mjukt. Som en extra effekt kan du sy raksöm i skarvarna på lapptäckets räta sida för att fästa vadden och skapa en mjukare effekt.Nu är lapptäcket klart! Utmana dig själv med att skapa fler hantverk med denna härliga och hållbara teknik!