Nya kläder till barnbarnet

Idag blev det äntligen dags att ta fram min ärvda spetssamling! Nu ska du får veta vad jag använt den till. 

I mitt syrum står den mängder med kartonger, korgar, burkar, askar… ja, allt man behöver för att sy kreativa och fina kläder till barnbarnet. I en av de finaste kartongerna förvarar jag min ärvda samling av handknypplad spets. Idag åkte den fram, för jag fick lust att sy några sommarklänningar.

Gardinlängd blev klänning

En av de roligaste sakerna med att sy är att leta efter tyg. Jag går på olika loppisar och tittar ofta efter gardinlängder. En längd kan räcka till 5-6 klänningar om man använder den på rätt sätt. Just den jag hade hemma skulle alltså bli en klänning i singoallamodell. 

Principen är densamma som när man syr en rymlig raglan; tillsammans bildar de övre delarna av ärmarna, ihop med övdre delarna av fram- och bakstycket, omkretsen runt barnets huvud (runt 36 cm i mitt fall).

Framstycket mätte ca 52 cm, och bakstycket ca 60 cm. Tänk att de diagonala linjerna ska vara lika långa (alltså kanten på ärmarna plus fram/bakstyckets kanter). Sy ihop dessa sömmar (4 st) och sicksacka hålet där huvudet ska vara. Sy fast resårtråd i kanalen du gjort i halsöppningen. Tänk på att tråden ska löpa fritt i kanalen. Dra ihop för fin ”rynkeffekt”. Samma sak med ärmsluten.

Avsluta med sidsömmar och till sist med att fålla klänningen nedtill.

Tacka vet jag trikå

Nästan varje gång jag är i stan köper jag en bit trikåtyg. Det är ett förlåtande material. Sen har jag alltid lakansväv, gamla dukar och en och annan metervara liggandes hemma. 

Till klänningen ville barnbarnet ha ett par leggings, så det fick det bli. Det kostade mig runt 10 kronor att sy ett par!

Jag utgick ifrån ett par som redan fanns i barnbarnets garderob. Sen ritade jag mönstret: det är väldigt viktigt att benen är lika vida hela vägen ner när man ritar ut mönstret. Samma sak upptill; midje- och höftpartier ska vara lika breda.

Leggings består egentligen bara av två tygbitar som ska sys ihop och fållas nedtill. Vill man ha att växa i är det bara att ta i lite på längden, bredden behöver inte ändras när de är så små. Glöm inte att göra en kanal för midjan, där resåren sedan träs i. Mät en resårbit som är ca 4 cm kortare än barnets midja.

Tänk på att sträcka tyget medan du syr, annars blir det lätt snett. Fålla benen med elastisk söm, jag brukar använda en tvillingnål, men det är vilket som.

Då jag hade en del trikå över sydde jag även en gosedjurskanin. Nos och ögon blev handbroderade och svansen gjorde jag av garn (som en boll). Själva kaninen fylldes med mjuk vadd. 

När jag klippte ut mönstret använde jag genomskinlig overhead-plast. Den nålade jag fast tygbiten som ska vara dubbel. Räta sidor mot varandra, sy med raksöm och lämna en öppning mitt på magen. Till öronen använde jag två olika tyger, då jag ville ha enfärgat på örats utsida och mönstrat på insidan. Vill man fylla öronen behöver man tänka på det innan de sys ihop. 

Lycka till!